ALGEMEEN

Etiketuitbreiding Pays d’Oc

GEPLAATST: 26-02-2013 | LEES MEER

De producenten van IGP Pays d’Oc (vroeger Vin de Pays d’Oc) hebben besloten de herkomstvermelding op de etiketten van hun wijnen uit te breiden. Naast de vermelding IGP Pays d’Oc komt er ook een logo en de vermelding Vin de France op de fles te staan. Voortaan zullen de producenten ook steevast hun slogan Vin de France par naissance, vin de qualité par conviction gebruiken. Hiermee benadrukken ze de Franse herkomst van hun wijn.

ALGEMEEN

2012 recordjaar wijnexport Verenigde Staten

GEPLAATST: 26-02-2013 | LEES MEER

Ondanks de enorme daling van de wijnverkoop aan Hongkong, heeft de Verenigde Staten in 2012 meer wijnen geëxporteerd dan ooit. Het Wine Institute geeft aan dat de Amerikaanse wijnexport het afgelopen jaar steeg met 2,6%, wat zo’n 1,43 biljoen dollar (ongeveer 1,9 biljoen euro!) in het laatje heeft gebracht. Californië is duidelijk de grootmacht onder de Amerikaanse wijnen; het populaire wijngebied was goed voor zo’n 90% van alle wijnverkoop van de VS. 

ALGEMEEN

Gert Crum valt in de prijzen

GEPLAATST: 26-02-2013 | LEES MEER

Gert Crum’s boek La Domaine de la Romanée-Conti is afgelopen weekend bij de 2013 Gourmand Book Awards verkozen tot Wine Book of the Year. Het boek vertelt het verhaal en de geschiedenis van één van de bekendste wijnhuizen ter wereld. In 2005 kwam de eerste editie van La Domaine de la Romanée-Conti uit, die ook tot beste wijnboek van het jaar werd verkozen. De versie van 2012 is de geüpdate versie van 2005 met onder andere nieuwe foto’s van Jan Bartelsman.

Bron: Wine-Searcher


 

ALGEMEEN

Pesticidenresten gevonden in 90% Franse wijnen

GEPLAATST: 21-02-2013 | LEES MEER

Pascal Chatonnet en het Excell laboratorium in Bordeaux waren behoorlijk geschokt door de resultaten van hun onderzoek. 90% van de 300 wijnen uit Bordeaux die zij getest hebben bleek resten van pesticide te bevatten. Slechts 10% was dus helemaal vrij van chemische stoffen.

ALGEMEEN

Wijn kopen via Facebook

GEPLAATST: 21-02-2013 | LEES MEER

Sinds kort is het in de Verenigde Staten mogelijk om wijn te kopen via de Facebook gift store. De online winkel stuurt Facebook-gebruikers aan om cadeautjes naar hun vrienden te sturen.


Zowel Facebook als verschillende Amerikaanse wijnproducenten profiteren van de vele bezoekers van ‘s werelds grootste online sociale netwerk. Een greep uit het aanbod van de ‘Facebookwijnen’ zijn Clos du Bois, Robert Mondavi, Wild Horse en Titus. ‘Social media is op dit moment helemaal hot in de wijnindustrie, dus samenwerken met Facebook is een huge opportunity.’ Aldus Titus’ Christopher Smith.
 

ALGEMEEN

Vergiftigde levers en huiselijk geweld op wijnetiket

GEPLAATST: 20-02-2013 | LEES MEER

De soms zeer onsmakelijke en schokkende waarschuwingsetiketten die we op sigarettenpakjes tegenkomen (vooral in het buitenland), zullen we misschien in eenzelfde soort vorm gaan tegenkomen bij Australische wijn. Verschillende actiegroepen zoals The Alcohol Policy Coalition en de Cancer Council of Victoria hebben een verzoek ingediend om deze labels op wijn, bier en sterke drank aan te brengen. Ze willen hiermee de strijd tegen alcoholmisbruik aangaan. Wat voor schokkende teksten en afbeeldingen we op de flessen kunnen verwachten? Vooral de mogelijke gevolgen van alcoholmisbruik zoals verkeersongelukken, gezondheidsproblemen en huiselijk geweld. Ook Engeland heeft een aantal voorstellen van labels gedaan (zie afbeelding).

WINELIFE op