ALGEMEEN

Bourgondische bulkwijn gevraagd

GEPLAATST: 12-02-2013 | LEES MEER

Een kleine oogst in 2012 en een sterk groeiende vraag uit zowel binnen- als buitenland (met name het Verre Oosten). Deze combinatie zorgt ervoor dat de prijzen van de bulkwijnen uit de Bourgogne flink konden stijgen in 2012-2013. En dat hebben ze gedaan: in de eerste vier maanden van de campagne 2012-2013 werd ruim 460.000 hectoliter in bulk verhandeld, 4% meer dan het vijfjarig gemiddelde. Een eenvoudige appellation als Bourgogne Passe-Tout-Grains doorbrak de grens van 200 euro per hectoliter (+25%), dat zo’n € 1,50 per fles is. Appellation Mercurey kwam gemiddeld aan 500 euro (+22%), dat gelijk staat aan € 3,75 per fles. 

 

Bron: Wijninfo

Beeld: Flickr - photohome_uk

ALGEMEEN

Auxois wil voor team Bourgogne spelen

GEPLAATST: 12-02-2013 | LEES MEER

IGP de l’Auxois is een gebiedje in de Côte d’Or met maar 25 hectare wijngaarden. De wijnproducenten van IPG de l’Auxois hebben aangegeven dat zij zich willen aansluiten bij regionale appellation Bourgogne. De reden is uiteraard van commerciële aard, wat logisch is: iedereen kent de naam Bourgogne, maar de naam Auxois zal bij minder mensen bekend zijn. Een primeur zou het niet zijn als Auxois zijn doel bereikt; de Bourgogne kent al ruim twintig sub-appellations.

 

Bron: Wijninfo

Beeld: Toprural

ALGEMEEN

Niet zomaar een kelder

GEPLAATST: 11-02-2013 | LEES MEER

Britten bierdrinkers? Niet als het aan de Engelse overheid ligt! Haar Ambtenaren zijn dol op wines for the happy few, zoals Domaine de la Romanée-Conti, Chateau Margaux en Cheval Blanc. Voor een sip and sniff hoeft er slechts afgedaald te worden naar de mieterse kelder, waar er zo’n 38.000 flessen liggen, ter waarde van 2.95 miljoen Pond!

 

ALGEMEEN

Miswijn

GEPLAATST: 11-02-2013 | LEES MEER

Paus Benedictus XVI treedt 28 februari af. Binnen twee weken trekt zowel Koningin Beatrix als de Paus zich terug. Binnen de wijnwereld werd aandacht besteed aan de bijzondere manier hoe Beatrix haar wijnglas vasthoudt. De katholieke kerk heeft vanzelfsprekend ook een hechte band met wijn. Tijdens de eucharistie is namelijk het drinken van miswijn gebruikelijk. Maar wat is dit nu eigenlijk? Miswijn speelt tijdens iedere mis een rol en dient binnen de Rooms-katholieke Kerk aan bepaalde voorwaarden te voldoen om erkend te worden door de Nationale Raad voor Liturgie.

ALGEMEEN

Nieuwe berekening productiekosten Bordeaux AC

GEPLAATST: 07-02-2013 | LEES MEER

Bordeaux AC blijft de belangrijkste wijn die in Bordeaux geproduceerd wordt qua volume en aantal producenten. De Kamer van Koophandel voor de Gironde heeft een nieuwe berekening opgesteld om de kosten te berekenen voor de twee typen producenten die te vinden zijn. Het ene type is vooral gericht op bulkwijnen, het andere type op eigen botteling met extra aandacht voor het milieu. Er wordt vanuit gegaan dat beide een wijngaard van 25 hectare bezitten en een opbrengst van 50 hectoliter per hectare. 

WINE

Adem in

GEPLAATST: 07-02-2013 | LEES MEER

Drinken uit een glas is zo 2012. Een beetje cocktail inhaleer je. Voordelen van de Vaportini: geen calorieën, geen onzuiverheden, de alcohol wordt direct in je bloed opgenomen en sneller afgebroken. Wij geven nochtans de voorkeur aan het drinken van een goede fles bij een lekkere maaltijd.

WINELIFE op