ALGEMEEN

Vet oogstjaar voor Zuid-Afrika

GEPLAATST: 08-03-2013 | LEES MEER

Wines of South Africa (WOSA) heeft een vette oogst voor ogen in Zuid-Afrika dit jaar. WOSA schat een opbrengst van 1,38 miljoen ton druiven, inclusief tafeldruiven en druiven voor distillatie. Als de voorspelling inderdaad uitkomt, zou dit betekenen dat 2013 op de derde plaats komt in het lijstje van recordoogstjaren in Zuid-Afrika. 2012 staat nu op de tweede plaats en 2008 spant nog steeds de kroon. Als we uitgaan van een gemiddelde opbrengst van 773 liter wijn per ton druiven, kan 2013 10,7 miljoen hectoliter gaan opleveren (zo’n 1,427 miljard flessen!). Naast een grote opbrengst, wordt ook verwacht dat de kwaliteit van de druiven zeer goed is door de gunstige condities tijdens het groeiseizoen.

ALGEMEEN

Decanter Man of the Year 2013

GEPLAATST: 07-03-2013 | LEES MEER

Gerard Basset, onder meer World's Best Sommelier 2010, mag zich het hele jaar Decanter Man of the Year noemen. Als eigenaar van Hotel TerraVina, mede-eigenaar van Hotel du Vin en mentor van jonge sommeliers and restaurant professionals, is de Fransman van grote invloed op de wijnwereld.

‘If you want to sell it well, you have to be the one to buy it in the first place, to capture and retain your enthusiasm,’ aldus Basset.

ALGEMEEN

François Hollande; een echte wijnman

GEPLAATST: 06-03-2013 | LEES MEER

Jaarlijks wordt er een agricultuurevenement in Parijs gehouden. Niet alleen arbeiders in deze sector is dit een enorme happening, het is meteen een test voor de Franse president. Aan zijn aan- of afwezigheid is namelijk te zien hoeveel waarde hij hecht aan de agrarische sector van Frankrijk. Zowel zijn aanwezigheid an sich, als de duur van zijn aanwezigheid zijn hier graadmeter voor. Jacques Chirac stond bekend om zijn lange bezoeken en Sarkozy bleek een aversie tegen alcohol te hebben. Dit maakte hem natuurlijk geen lievelingetje bij de Franse wijnboeren.

ALGEMEEN

Brits alcoholmisbruik

GEPLAATST: 06-03-2013 | LEES MEER

Gedurende de week niet drinken, maar je in het weekend voltanken met liters alcohol. Binge drinking is een probleem in Engeland, vooral onder jongeren. Om dit tegen te gaan wil de Alcohol Health Alliance alcoholreclames gaan verbieden. Niet iedereen ziet hier echter het nut van in: adverteerdergroep ISBA zegt dat het alcoholmisbruik zelfs erger kan maken. ‘Natuurlijk is een discussie over binge drinking van belang,’ vindt Ian Twinn van ISBA, ‘maar meteen een verbod op alcoholadvertenties is een luie en naïeve reactie die alcoholmisbruik en drinken onder jongeren niet zal stoppen.’ 

ALGEMEEN

Alcohol vanaf je 18e

GEPLAATST: 06-03-2013 | LEES MEER

Als het aan de Tweede Kamer ligt mag je voortaan pas vanaf je 18e alcohol kopen. De meerderheid is voor: VVD, PvdA, CDA, SP, ChristenUnie, GroenLinks, SGP, 50Plus en de Partij voor de Dieren. Ook moet alcoholbezit op straat strafbaar worden onder de 18.

WINE

Wijnrankwinnaars

GEPLAATST: 06-03-2013 | LEES MEER

Astrid Joosten en Hubrecht Duijker zijn vandaag in de prijzen gevallen! De tv-presenterende vinologe en gentleman-winewriter ontvingen de KVNW Wijnrank als blijk van waardering voor het positioneren van wijn als cultuurgoed in de samenleving. 

WINELIFE op