ALGEMEEN

Geen druivengebrek voor Argentijnen

GEPLAATST: 06-02-2013 | LEES MEER

Het nationale wijnbouwinstituut schat dat de druivenoogst in 2013 in Argentinië zo’n 26% hoger zal zijn dan die in 2012. Dit betekent dat het gewicht aan geoogste druiven zal uitkomen op 2,83 miljoen ton, inclusief tafeldruiven. De productie van belangrijkste regio Mendoza stijgt waarschijnlijk zelfs met 29%! Mendoza zorgt voor tweederde van de totale Argentijnse productie. Waarom deze grote stijgingen? Dit seizoen hoefden de wijngaarden niet te lijden onder de vorst en hagel, die in het groeiseizoen 2011-2012 de druivenoogst flink in de weg zaten. 

WINE

Dom Pérignon’s Dark Jewel

GEPLAATST: 01-02-2013 | LEES MEER

De nieuwste rosé van champagnekoning Dom Pérignon is gelanceerd. Deze ‘dark jewel’ Rosé 2002 heeft al veel lovende reacties gekregen en kan volgens kenners het best vergeleken worden met het 3e album van een band; een nieuwe stijl waar je even aan moet wennen, maar waar je uiteindelijk verliefd op zal worden.

WINE

Vulkaan versus wijn

GEPLAATST: 31-01-2013 | LEES MEER

Welk erfgoed is het belangrijkst? In Frankrijk werden ze voor een lastige keuze gesteld. Zijn de vulkanen van Auverge, de historische grottekeningen van Chauvet of de wijngaarden van Bourgogne en Champagne UNESCO-waardig? Wat ons betreft een makkelijke keuze, maar niets bleek minder waar. De wijnregio’s Bourgogne en Champagne hebben het onderspit moeten delven! We houden hoop. Volgend jaar weer een kans.

ALGEMEEN

Koningin Beatrix drinkt vorstelijk

GEPLAATST: 31-01-2013 | LEES MEER

De koningin heeft, net zoals andere leden van het Koninklijk Huis, de gewoonte haar glazen bij de kelk te vatten. Een doodzonde in wijnland. De temperatuur van de hand beïnvloedt zo de temperatuur van de wijn. Heel fout dus. Sommigen zoeken de verklaring voor deze wijn faux-pas in de zogenaamde receptie etiquette. Op drukke gelegenheden wordt het glas in een party-stand vastgehouden. Een stevige grip om de kelk, zodat iemand die je tegen je oploopt of aanstoot, het kostelijke vocht niet uit het glas walst. Dit is echter niet het juiste antwoord, zo schreven wij een jaar geleden. Want, zo dachten wij, de oplossing van dit kelkvraagstuk ligt in de oude adellijke etiquette. Naar verluidt gold in vroeger tijden dat de steel van het glas de minder welriekende handen op een juiste afstand van de wijn houdt. Zo kan de stank de geur van de wijn niet beïnvloeden. De enigen die toentertijd geen vieze handen hadden, waren leden van het koningshuis en zij kunnen daarom de glazen gewoon bij de kelk vasthouden.

WINE

Divadruif

GEPLAATST: 31-01-2013 | LEES MEER

Niet zomaar een druif, die Pinot Noir. Met haar meer dan 2000-jarige bestaan is het één van de oudste druivenrassen ter wereld. Oorspronkelijk werd de druif vooral gekweekt in de Bourgogne, maar tegenwoordig komen we haar in allerlei wijngebieden verspreid over de wereld tegen.
Helaas is dit pareltje naast één van de oudste ook één van de moeilijkst te verbouwen druivenrassen.

DOEN

Spoedproeven

GEPLAATST: 31-01-2013 | LEES MEER

Vanaf 1 februari kan je om de week gaan speed tasten bij De Gouden Ton in Rotterdam. Een relatie zal je er dan misschien niet snel aan overhouden, wel krijg je de kans wijnen te ontmoeten en beter te leren kennen. Misschien is er zelfs wel liefde in het spel! Speed Tasting Friday is een gratis proeverij, maar per avond van 18:30 – 19:30 uur kunnen zich slechts maximaal 10 tot 12 personen inschrijven. Speed inschrijven dus!
 

WINELIFE op