ALGEMEEN

Pesticidenresten gevonden in 90% Franse wijnen

GEPLAATST: 21-02-2013 | LEES MEER

Pascal Chatonnet en het Excell laboratorium in Bordeaux waren behoorlijk geschokt door de resultaten van hun onderzoek. 90% van de 300 wijnen uit Bordeaux die zij getest hebben bleek resten van pesticide te bevatten. Slechts 10% was dus helemaal vrij van chemische stoffen.

ALGEMEEN

Wijn kopen via Facebook

GEPLAATST: 21-02-2013 | LEES MEER

Sinds kort is het in de Verenigde Staten mogelijk om wijn te kopen via de Facebook gift store. De online winkel stuurt Facebook-gebruikers aan om cadeautjes naar hun vrienden te sturen.


Zowel Facebook als verschillende Amerikaanse wijnproducenten profiteren van de vele bezoekers van ‘s werelds grootste online sociale netwerk. Een greep uit het aanbod van de ‘Facebookwijnen’ zijn Clos du Bois, Robert Mondavi, Wild Horse en Titus. ‘Social media is op dit moment helemaal hot in de wijnindustrie, dus samenwerken met Facebook is een huge opportunity.’ Aldus Titus’ Christopher Smith.
 

ALGEMEEN

Vergiftigde levers en huiselijk geweld op wijnetiket

GEPLAATST: 20-02-2013 | LEES MEER

De soms zeer onsmakelijke en schokkende waarschuwingsetiketten die we op sigarettenpakjes tegenkomen (vooral in het buitenland), zullen we misschien in eenzelfde soort vorm gaan tegenkomen bij Australische wijn. Verschillende actiegroepen zoals The Alcohol Policy Coalition en de Cancer Council of Victoria hebben een verzoek ingediend om deze labels op wijn, bier en sterke drank aan te brengen. Ze willen hiermee de strijd tegen alcoholmisbruik aangaan. Wat voor schokkende teksten en afbeeldingen we op de flessen kunnen verwachten? Vooral de mogelijke gevolgen van alcoholmisbruik zoals verkeersongelukken, gezondheidsproblemen en huiselijk geweld. Ook Engeland heeft een aantal voorstellen van labels gedaan (zie afbeelding).

ALGEMEEN

Een glaasje tegen depressie

GEPLAATST: 20-02-2013 | LEES MEER

Weer zo’n fijn onderzoek voor de dagelijkse (wijn)drinker: naast het verkleinen van de kans op Alzheimer en hart- en vaatziekten zou een glas wijn per dag de kans op depressie bij vrouwelijke drinkers verminderen. Dit heeft een onderzoek van de Universiteit van Navarra aangetoond, dat werd gehouden onder 13.619 personen van 38 jaar. De mannelijke drinkers hebben minder aan de uitkomst van dit onderzoek gehad: het verminderen van depressie door het drinken van een glas alcohol per dag geldt alleen voor vrouwen.


Bron: The Wine Spectator
Beeld: Flickr - eflon

ALGEMEEN

InterLoire verliest Montlouis

GEPLAATST: 19-02-2013 | LEES MEER

Na Bourgueil zal ook de appellation Monlouis-sur-Loire per 1 januari 2014 de regionale brancheorganisatie InterLoire achter zich laten. Wijnboeren in Montlouis willen voortaan de marketing en promotie voor eigen rekening nemen. Ze zijn niet meer tevreden over InterLoire en sommigen smijten zelfs met de woorden ‘incompetentie’ en ‘bureaucratie’. 

ALGEMEEN

Twee nieuwe MICHELIN-gidsen

GEPLAATST: 19-02-2013 | LEES MEER

Michelin heeft er twee nieuwe gidsen bij: de MICHELIN gids Frankrijk 2013 en de Bonnes petites tables du guide MICHELIN 2013. In de eerste zal je de neusjes van de zalm van de Franse gastronomie en hotels vinden. De gids beschikt over 4461 hotels en 4282 restaurants (waaronder 596 sterrenrestaurants)! Hoe de inspecteurs te werk zijn gegaan? Undercover als gewone klant beoordeelden ze de gerechten van allerlei soorten restaurants waarbij ze vijf criteria hanteerden: de kwaliteit van de gebruikte producten, de persoonlijkheid van de keuken, de beheersing van de bereidingswijzen en smaken, de prijs-kwaliteitverhouding en de consistentie. Natuurlijk werd er ook op service en comfort gelet; deze werden gekeurd met een apart beoordelingssysteem.

WINELIFE op