WINE

De beste bubbels van 2012

GEPLAATST: 27-11-2012 | LEES MEER

Van 14 tot en met 16 november vond de 10e editie van de Effervescents du Monde plaats, waar ieder jaar de top 10 beste mousserende wijnen worden vastgesteld. Dit jaar werden er maar liefst 660 wijnen geproefd afkomstig uit 25 landen verspreid over de wereld! Misschien tegen verwachting van velen in (goede bubbels = champagne?) besloten de meer dan 100 juryleden dit jaar dat de Boschendal Le Grand Pavillon Brut Rosé uit Zuid-Afrika de eerste plek verdiende. Hoewel we de eerste champagne ‘pas’ op de 5e plaats tegenkomen, plantten de Fransen hun vlag op 5 felbegeerde plaatsen in deze top 10.

DINE

Nieuwe Michelin sterren uitgedeeld

GEPLAATST: 26-11-2012 | LEES MEER

De Michel gids Nederland 2013 is uit! Met goed nieuws! De Nederlandse gastronomie biedt een constante kwaliteit. Met de De Librije van Jonnie Boer en Oud Sluis van Sergio Herman behoort Nederland ook in 2013 tot de gastronomische wereldtop van driesterrenrestaurants. De nieuwe MICHELIN gids Nederland 2013 bevat een recordaantal tweesterrenrestaurants: namelijk 18! Hieronder bevinden zich drie nieuwe die dankzij hun goede, veelal jonge, chef-koks bijdragen aan de kwaliteit van de Nederlandse gastronomie. Helaas is er geen restaurant met een derde ster bijgekomen.

ALGEMEEN

Cees van Casteren Master of Wine

GEPLAATST: 23-11-2012 | LEES MEER

Het is Cees van Casteren gelukt! Hij mag zich Master of Wine noemen!

In 2009 slaagt Cees al voor het walgelijk moeilijke examen voor Master of Wine, maar moest toen nog een dissertation schrijven voordat hij die twee begerenswaardige letters achter zijn naam mocht zetten. In 2011 is zijn dissertation (An examination of Chenin Blanc as the Potential Reference Wine of South Africa) niet geheel goedgekeurd; recentelijk is dat wel gebeurd. Daarmee is Cees van Casteren nu de tweede Master of Wine van Nederland. 

DOEN

Champagnetaart

GEPLAATST: 22-11-2012 | LEES MEER


Mr. Kitchen proefde voor ons Champagne Issue de Marc de Champagne die als ingrediënt van een bavarois wordt gebruikt. De taart is een ware uitdaging voor gevorderde banketbakkers, maar er is ook een recept van de Champagne bavarois die je zelf thuis kunt maken.

WINE

Soepel ploppen

GEPLAATST: 22-11-2012 | LEES MEER

Een feestelijk moment, de speech is afgerond, door de slingers heen gluurt een groot aantal ogen naar jou… en dan moet je die fles bubbels open maken. Hoe doe je dat zo soepel mogelijk?
1. Schud niet met de fles
2. Verwijder de capsule
3. Verwijder de muselet (ijzerdraadje) in 6 slagen
4. Houd de fles schuin
5. Houd de kurk met de ene hand vast en de fles met de andere hand
6. Draai de fles en houdt de kurk stil
7. Zodra de kurk los komt, begeleid de kurk met de hand tot een zachte plop.
En schenken maar!
 

ALGEMEEN

Supermarketeers meest invloedrijke Nederlanders in de wijn

GEPLAATST: 22-11-2012 | LEES MEER

We drinken in Nederland bijna 22 liter wijn per persoon per jaar. Maar wie bepaalt eigenlijk welke wijn dat is, hoeveel we daarvoor betalen en wat we daarvan vinden? Wie is de meest invloedrijke Nederlander in wijnland? Het was geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden. Toch stelde WINELIFE voor het derde achtereenvolgende jaar een lijst samen met de mensen die er nu toe doen in de wijnbiz, die invloed hebben op de smaak die vandaag in ons glas zit. Van importeur tot proever, van BN’er tot wijnboer – met snor.

 

WINELIFE op